7. srp 2007.

Pokretanje Live Ubuntu sa CD-a

Postoji nekoliko načina da se dobije verzija Ubuntu CD-a, ja sam najnoviju verziju Ubuntu 7.04 poručio i dobijo posle oko dve nedelje besplatno. Da bi se pokrenula Live verzija prvo je neophodno da se namesti da prvi boot uređaj bude CD-rom ili DVD-rom. To se podešava u BIOS-u, ali možete odmah da probate da pokrenete Ubuntu, pa ako ne uspe, onda da se izvrše podešavanja u BIOS-u.
Kada ste nabavili disk na kome se nalazi Ubuntu ubacite ga u CD rom i restartujete računar, ako je sve dobro podešeno pojaviće se sledeći izgled ekrana.



Biće vam ponuđeno nekoliko opcija, od kojih treba odabrati Start or install Ubuntu ili sačekati da prođe 30 sekundi posle čega će se sama startovati. Kada se pokrene ta opcija posle nekoliko trenutaka će se pojaviti desktop i može se početi sa radom. Ako prvi put pokrećete Ubuntu videćete da se u gornjem levom uglu nalazi folder koji se zove Examples i u kome se nalaze različiti tipovi dokumentata da bi se novi korisnici mogli upoznati sa mogućnostima. Ispod nje se nalazi ikona koja služi za pokretanje instalacije u grafičkom okruženju. Takođe u gornjem levom uglu iznad ove dve ikone se nalazi i nekoliko menija koji se mogu testirati. Ja sada mogu da idem sa Live Ubuntu-om na Internet, jer koristim Sagem Fast 1201 i on je automatski prepoznat. Prilikom rada sa Live verzijom Ubunu-a ne može se desiti da oštetite podatke koji se nalaze na hard disku, tako da možete da ga testirate do mile volje, čak i možete da sačuvate dokumente koje napravite. Za kraj ću da prikažem i sliku kako izgleda ekran kada se prvi put pokrene Live verzija Ubuntu-a.

Nema komentara: