25. lip 2007.

Instalacija programa sa Ubuntua na Windows

Poznato je već ad se sa Ununtu CD-ova ili DVD-eva mogu instalirati određeni programi na Windows. Sada ću da predstavim one koji se mogu instalirati sa verzije Ubuntu 7.04.


Prvi program na spisku je Mozilla Firefox koja vam je verovatno već poznata, pa ga neću puno predstavljati.
Drugi program na spisku je Mozilla Thunderbird, to je e-mail klijen kojeg se setimo samo kada Outlook express se zakuca i otkaže poslušnost. Izgledom i rasporedom funkcija prilično liče.
Treći program koji je ponuđen je tekst editor i zove se Abiword koji otvara sve standarne tipove dokumenata i kao što se moglo očekivati može da se nadograđuje pluginovima koje sami izaberemo.
Četvrti program se zove Blender i služi za 3-D animaciju i obradu slika. Kao i svi programi koji se bave tako složenim poslom i Blender ima dosta programa koji se mogu integrisati u njega, a pošto je program prilično složen moram da preporučim Blender Art Magazine iz kojega možete da vidite kako da iskoristite ovaj alat do kranjih mogućnosti.
Peti i poslednji program sa ovoga spiska je ClamWin je antivirusni alat koji se pokazao kao prilično moćno rešenje kako za viruse tako i za spajware. Postoje dve verzije i to portabal i full, pa ako još nemate antivirus ovo je prilika da nabavite jedan i to prilično jednostavan za korišćenje.

Nema komentara: