11. sij 2007.

Veza sa Internetom je loša samo zbog monopoliste

Pod ovim naslovom mislim isključivo na fizičku vezu, koja se na žalost nas korisnika uglavnom odvija preko Telekoma. To i nebi bilo problem da ta firma nije monopolista u Srbiji i naravno uveliko zloupotrebljava taj svoj položaj na račun nas korisnika. To je omogućeno pre svega na način da političari koji trebaju da brinu o narodu sede u upravnom odboru i za to su masno plaćeni.
Razlog zbog kojeg sada ovo pišem je ADSL i njegovo uključivanje u manjim mestima. O ovoj temi smo diskutovali na ES forumu, ali posle cele te priče monopolista mi se još više zgadio. Iako je oprema postavljena polovinom decembra u Apatinu, neće biti biti uključena pre februara.
Razlog za to može da bude sami to što je mnogo veća zarada preko dial-up konekcije nego preko ADSL-a. Nemogu da zaboravim ni kada se raspravljalo o Skype telefoniranju preko ADSL konekcije u ovoj temi na ES forumu . Čak su se i neki nači blogeri bavili ovom temom, kao na primer Skype Srbija 2.0
Tako da je jasno da dok se budu plaćali astronomski računi za vezu ka Internetu, dotle nema ništa od outsourcingu u našoj zemlji bar kada je u pitanju izrada web sajtova. Mada kod nas postoje firme i pojedinci koji se time bave uspešno, jasno je da sa monopolističkim načinom sa kojim smo nažalost suočeni nećemo daleko dogurati. Pitanje je samo doklen će trajati taj njihov bezobrazluk..............

2 komentara:

Anonimno kaže...

Зашто је кабловски интернет скуп к'о ђаво ако је све до Телекома? И зашто су цене за вајрлес приступ исте као и за оне преко кабла или АДСЛ-а?

webplus kaže...

Razlog cene je taj jer provajderi koji nude wireless takođe zakupljuju link od Telekoma. I to moraju da podnesu molbu, koju im odmah odobre. Ali zato se na proširenje linka čeka nekoliko meseci. Najavljena cena ADSL-a od 256k je malo viša nego što plaćam za wireless od 100k.